Patrzę w lustro ... i co widzę?

Temat: WAŻNE WITAMINY
Osoby chore na cukrzycę oprócz diety powinny dostarczać organizmowi trzy witaminy, ktore maj± wła¶ciwo¶ci przciwutleniaj±ce i chroni± przed chorob± wieńcow±. Takim przeciwutleniaczem jest również herbata. Każda filiżanka to zastrzyk, który utrudnia powstawanie zakrzepów naczyniowych i chroni przed zawałem.







Trzy ważne witaminy:



Witamina C



chroni przed chorobami serca, zwieksza odporno¶ć na infekcje bakteryjne i wirusowe (do czego s± skłonni chorzy na cukrzycę). Bogate Ąródło to: kapusta, papryka, szczypiorek, natka, szpinak, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, cytrusy, truskawki.



Witamina E



działa przeciwmiażdżycowo, obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca, opóĄnia starzenie komórek. ¬ródła:oleje ro¶linne, orzechy, zielonolistne warzywa, papryka, awokado, kiełki pszenicy.



Beta-karoten (prowitamina A)



zmniejsza u chorych na cukrzycę ryzyko zachorowania na choroby układu kr±żenia, jest niezbędny do prawidłowego działania narz±du wzroku (chorzy na cukrzycę maj± problemy z oczami). ¬ródła: marchew, dynia, kabaczki, pomidory, papryka, cykoria, szpinak, natka, brokuły, morele, brzoskwinie.
Źródło: forum.diabetica.kylos.pl/viewtopic.php?t=109



Temat: Cięcie róż.
Rośliny zawirusowane po prostu usuwamy (palimy) a nie bawimy się w ich przycinanie i potem bezsensowne dezynfekowanie sekatora denaturatem :wink:
Na szczęście choroby wirusowe na różach występują bardzo sporadycznie a jeżeli nawet wystąpią to i tak przęcietny amator (nawet miłośnik róż) nie jest w stanie postawić diagnozy. Nawet jeżeli czyta podręcznik kwiaciarstwa dla zasadniczych szkół ogrodniczych :wink:
Częściej już występuje guzowatość korzeni róż wywoływana przez bakterie ale i w tym przypadku dezynfekcja sekatora denaturatem nie na wiele się zda :)

Choroby wirusowe mogące przenosić się poprzez ostrza narzędzi ogrodniczych mogą stanowić problem w produkcji sadowniczej i kwiaciarskiej (np. tulipany, mieczyki itp) ale odkażanie noża i sekatora po ich cięciu też jest bez sensu. Należy rośliny takie zdecydowanie usuwać (niszczyć).

Do kwestii schorzeń i ich infekcji u ludzi poruszanych przez Lia nie będę się odnosił, gdyż nie znam sie na medycynie. Odnośnie chorób grzybowych roślin to fitopatologia nie zaleca odkażania sekatora denaturatem :wink: po przycięciu róży porażonej w przeszłości lub nawet aktualnie np. mączniakiem.
Z polecanego przez hanka55 podręcznika kwiaciarstwa dla zasadniczych szkół ogrodniczych raczej nie skorzystam, zaś dwumiesiecznik „Szkółkarstwo" prenumeruję i czytam od wielu, wielu lat :) :)
..
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=106616


Temat: Tabletki anty i wezly chlonne...
Dot.: Tabletki anty i wezly chlonne...
  Węzły chłonne ulegają powiększeniu z róznych przyczyn.Powiększają się,gdy w organiźmie coś się dzieje.Na przykład infekcja wirusowa,stan zapalny,naciek nowotworowy,gruźlica,róży czka,choroby układowe(białaczka).
Najlepiej sklonsultować to jednak z lekarzem :ehem: .
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=145730


Temat: : Sztuki walki po kontuzji kolana
Dzika róża wykazuje działanie wzmacniające, odżywcze, witaminizujące, oczyszczające, przeciwzapalne, ściągające, poprawiające trawienie, żółciopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wzmacniające nerki oraz krew, zwiększające popęd płciowy, regulujące miesiączkowanie i przeciwdepresyjne.
Wielokierunkowe działanie róży wynika z dużej zawartości witaminy C, w połączeniu z innymi witaminami. Witamina C w organizmie bierze udział w procesach utleniania i redukcji, a to podstawowe procesy toczące się w całym organizmie we wszystkich narządach i we wszystkich tkankach. Warto nadmienić, iż witamina C zawarta w róży jest aktywna i trwała w przeciwieństwie do syntetycznej, która przedawkowana jest przyczyną m.in. biegunki czy kamieni nerkowych. Cenną właściwością witaminy C jest hamowanie powstania nitrozoamin, które są związkami rakotwórczymi i powstają w przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych azotem roślin i innych pokarmów zawierających nadmiar azotu, między innymi wędlin.
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u dzieci, u kobiet w ciąży oraz u matek karmiących, w czasie choroby, zwłaszcza przebiegającej z gorączką, u palaczy, u alkoholików, u ludzi pijących dużo kawy i herbaty, u lekomanów i u narkomanów.
Owoce róży stosuje się w spadku odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów obronnych, w chorobach zakaźnych, przeziębieniach, w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, zwłaszcza przebiegających z wysoką gorączką, a także w chorobie nowotworowej. Różę stosuje się również u rekonwalescentów po wszelkich chorobach, szczególnie długotrwałych, zakaźnych, po wszelkiego typu operacjach.


wyglada na działanie przeciwzapalne..i duzo wit C, waznej w syntezie chrząstki stawowej (dzieki glukozaminie i vit C z kolagenu)
Źródło: war.budo.net.pl/viewtopic.php?t=55939


Temat: co to jest aromaterapia ?
Top 10 olejków eterycznych , które warto mieć
  1. Rumianek - uspokajający.
Olejek przydatny w czasie bólu z powodu napięcia przedmiesiączkowego; świetny na niestrawność; łagodnie antyalergiczny; na trądzik i wrażliwą skórę.

2. Eukaliptus - antyseptyczny.
Przydatny przy kaszlu i przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli, infekcjach wirusowych, bólach mięśni, chorobach reumatycznych.

3. Geranium - lekko ściągający.
Olejek przydatny na rany, owrzodzenia, zakażenia grzybicze, jako środek odstraszający owady, kojący problemy skórne, działa łagodnie moczopędnie, antydepresyjnie.

4. Lawenda - łagodnie przeciwbólowy.
Olejek jest przydatny na rany, siniaki, ugryzienia owadów, rewelacyjny do pielęgnacji tłustej skóry, na trądzik, obrzęki; łagodzi bezsenność
i depresję.

5. Róża - antyseptyczny.
Przydatny przy bólu gardła i zatok, działa łagodnie uspokajająco, świetny na bezsenność, napięcie przedmiesiączkowe i ból; podobno ma też dobry wpływ na obniżone libido.

6. Rozmaryn - łagodny środek pobudzający.
Olejek przydatny w fizycznym i psychicznym zmęczeniu, zalecany przy problemach układu oddechowego, astmie, bólach reumatycznych.

7. Drzewo sandałowe - antyseptyczne.
Przydatne przy suchej, popękanej lub spierzchniętej skórze, trądziku; ma działanie uspokajające; prawdopodobnie zwiększa popęd płciowy.

8. Majeranek - łagodnie przeciwbólowy.
Olejek przydatny przy bolesnym miesiączkowaniu, bólu głowy, bólu gardła; wykazuje działanie łagodnie uspokajające, pomaga na bezsenność, leczy trądzik.

9. Jaśmin - przeciwdepresyjny.
Przydatny w depresji, depresji poporodowej; mówi się, że olejek zwiększa popęd płciowy.

10. Neroli - łagodnie uspokajający.
Olejek przydatny przy bezsenności, lęku, depresji, pomocny w leczeniu trądziku oraz bólów miesiączkowych.



Źródło: forum.sat-box.pl/showthread.php?t=42095


Temat: Dieta grupy " 0"
DIETA ZGODNA Z GRUPĄ KRWI 0 - (myśliwy)

Dlaczego "Myśliwy"?

Około 40 tysięcy lat temu nasi przodkowie zajęli najwyższe miejsce w łańcuchu pokarmowym jedząc wyłącznie mięso. Było to wynikiem stylu życia łowcy, typowego dla ludzi epoki kamiennej. Organizmy naszych przodków przystosowały się do pożywienia, które zawierało w większości mięso, a ich wyznacznik antygenów grupowych miał najprostszą strukturę określaną dziś jako grupa "O".
Współcześni ludzie z grupą "O", by chronić swoje zdrowie powinni jeść względnie duże ilości mięsa, które tylko u osób spala się jak paliwo w samochodzie i zamienia się na energię.

WSKAZANE: czerwone chude mięso ZABRONIONE: pszenica


.... "Myśliwy" wykazuje szczególną skłonność chorób wirusowych, artretyzmu, zapalenia stawów, alergii i astmy, do zaburzenia krzepnięcia krwi. Często męczy go zgaga, wrzody trawienne i najczęściej właśnie w tej grupie spotyka się problemy z wypróżnieniami i nowotworem jelita grubego. W związku z nieustabilizowaną pracą tarczycy ma tendencję do zatrzymywania płynów w organizmie, a co za tym idzie nadwagi i zmęczenia.Jednakże, aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania niewłaściwego pożywienia ludzie z grupą krwi "O" powinni zabezpieczać swoje zdrowie używając odpowiednio opracowanych suplementów dla swojej grupy. Jedyny w swoim rodzju, pierwszy na świecie produkt VITAL O, to znakomita pomoc dla osób z tą grupą krwi.

Poniżej przedstawione są produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

Mięsa i drób
Wskazane: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
Unikać: bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.

Owoce morza
Wskazane: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
Unikać: barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

Jaja i nabiał
Wskazane: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
Unikać: chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.

Oleje i tłuszcze
Wskazane: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
Unikać: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.

Orzechy i pestki
Wskazane: pestki dyni, orzech włoski.
Unikać: maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.

Fasole i inne rośliny strączkowe
Wskazane: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
Unikać: fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.

Zboża
Wskazane: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
Unikać: kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut pszenicy skrobi.

Chleb i grzanki
Wskazane: chleb esseński, chleb ezechiela.
Unikać: angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.

Ziarna i makarony
Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.

Warzywa
Wskazane: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
Unikać: awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.

Owoce
Wskazane: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
Unikać: figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.

Soki i napoje
Wskazane: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
Unikać: soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.

Przyprawy
Wskazane: curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka,
Unikać: cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.

Herbatki ziołowe
Wskazane: chmiel, imbir, , kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, śliski wiąz.
Unikać: aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, szczawiu, kukurydzy.

Używki
Wskazane: woda gazowana
Unikać: coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.

Inne przyprawy
Wskazane: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Unikać: ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, matynat kwaśnych, marynat słotkich, przypraw smakowych.

Szczegóły u źródła: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi"


........Jednakże, aby wyeliminować niepożądane efekty spożywania niewłaściwego pożywienia ludzie z grupą krwi "O" powinni zabezpieczać swoje zdrowie używając odpowiednio opracowanych suplementów dla swojej grupy. Jedyny w swoim rodzaju, pierwszy na świecie produkt VITAL O, to znakomita pomoc dla osób z tą grupą krwi.

wg. dr P. D' Adamo

Źródło : w.faceci.com.pl

Napiszcie co sądzicie na ten temat.
Źródło: nietykalni.biz/forum/viewtopic.php?t=1994